Tomato yellow ring virus |
|
Podsumowanie Ekspresowej Oceny Zagrożenia Agrofagiem dla
Tomato yellow ring virus
|
Obszar PRA: Rzeczpospolita Polska
|
Opis obszaru zagrożenia:
W przypadku upraw pomidorów szczególnie obszar centralnej Polski, woj. kujawsko-pomorskie i ościenne.
W przypadku upraw roślin ozdobnych obszar całego kraju, gdzie występuje wektor.
|
Główne wnioski:
Tomato yellow ring virus może wyrządzić poważne straty w uprawach pomidorów, ziemniaków i roślin ozdobnych. Wirus przenosi się łatwo na drodze mechanicznej, co może powodować nieświadome rozprzestrzenianie wirusa w danej uprawie i pomiędzy uprawami, szczególnie przy braku widocznych objawów chorobowych.
Dodatkowo, zagrożenie rozprzestrzenienia TYRV wzrasta w momencie pojawienia się wektorów, jakimi są wciornastki Frankiniella occidentalis oraz Thrips tabaci.
Wirus dotychczas był stwierdzony w Polsce, na pomidorze, w jednym sezonie wegetacyjnym (Zarzyńska-Nowak i in 2016), co może świadczyć o sprowadzeniu go do Polski wraz z rozsadą. Brak kolejnych ognisk wirusa w następnych sezonach wegetacyjnych może wskazywać na to, że obecnie w Polsce nie występuje.
TYRV ma szeroki zakres roślin żywicielskich, ale dotychczas najczęściej stwierdzany był na pomidorze, w mieszanej infekcji z wirusem brązowej plamistości pomidora (Tomato spotted wilt virus, TSWV).
|
Ryzyko fitosanitarne na zagrożonym obszarze (Indywidualne oceny prawdopodobieństwa przeniknięcia i zasiedlenia oraz wielkości rozprzestrzenienia i wpływu dostarczono w treści dokumentu)
|
wysokie
|
☐
|
średnie
|
X
|
niskie
|
☐
|
Poziom niepewności oceny
(patrz Q 17 w celu uzasadnienia oceny. Indywidualne oceny niepewności przeniknięcia, zasiedlenia, rozprzestrzenienia i wpływu dostarczono w treści dokumentu)
|
wysoka
|
X
|
średnia
|
☐
|
niska
|
☐
|
Inne rekomendacje:
-
Monitoring wektorów – wciornastków Frankiniella occidentalis oraz Thrips tabaci.
-
Informowanie producentów warzyw, roślin rolniczych i ozdobnych, w trakcie szkoleń prowadzonych przez inspektorów, o konieczności sprowadzania nasion, sadzonek, itp. wolnych od wirusów, z certyfikatami jakości.
|
Opracowano, 2018-04-10 - pobierz |
Wstecz
|